Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2020 21:29 - Ароматерапия
Автор: bubetom Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1181 Коментари: 8 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Думата ароматерапия за първи път се използва през 1920 г. от френския химик Рене Морис-Гатфосе. Провеждайки опит, той изгаря ръката си и инстинктивно я пъхва в най-близката студена течност, която се оказва съд с лавандулово масло. Усетил огромно облекчение от болката и вместо продължителното лечение, което бил претърпял при предишни изгаряния, възпалението преминало учудващо бързо. Това лечение го знам също и от баба си, която казваше - върху изгореното веднага сложи олио.

Най-ранните записи за ароматерапии датират от около 2890 пр. Хр., когато древните египтяни използвали ароматни съставки за религиозни и медицински цели. Древните китайци използвали ароматните масла в акупунктурата, масажите, баните и за инхалации.

Ароматът, извличан от различни растения, довежда тялото и ума в равновесие, което спомага за облекчаването на редица неразположения - умствени и физически. Чистите есенциални масла са висококонцентрирани летливи (бързо изпаряващи се) вещества. Могат да се използват за лечение на стотици болести, като депресия, стрес, артрит, болки в гърба и мускулите, главоболие, настинки, кожни раздразнения, астма, безсъние, метаболитни и храносмилателни проблеми и др.

За разлика от нервите на другите сетива, обонятелните нерви, предаващи сигнала за даден аромат към мозъка, са директно свързани с онази част от централната нервна система, която контролира ендокринната система, отделяща хормони. Тези хормони оказват влияние върху растежа и несъзнателните жизнени функции като сърдечен ритъм, дишане, храносмилане, телесна температура и глад.
Теорията гласи, че ароматерапията представлява лечение или превенция на болест чрез използване на есенциални масла. За обяснение на постигнатите ефекти има две основни теории. Едната от тях е за влиянието на ароматите над мозъка и по-специално лимбичната нервна система (участва в регулацията на функциите на вътрешните органи, обонянието, поведението, емоциите, силата на паметта, съня и други) посредством обонятелните нерви.
Хората отговарят на усещането за мирис на емоционално ниво много по-активно, отколкото на всяко друго усещане. Така например само един аромат може да отключи цяла серия от забравени спомени. В зоната от мозъка, асоциирана с мириса, се намират и механизмите, свързани с паметта. Обонятелните нерви са разположени в носната кухина и изпращат информация до онази част от мозъка, където са заложени паметта и емоциите. Тази част се свързва с друга част от мозъка - хипоталамус и свързаната с него хипофизна жлеза, управляваща хормоналната ни система. Така ароматите „отключват" различни химични реакции в тялото, водещи до отделяне на различни вещества.
Ароматите имат неподозиран лечебен ефект върху целия човешки организъм. Особено подробно е изучено влиянието им върху нервно-психичната сфера на човека. В таблицата можете да видите кои аромати биха ви помогнали да избягате от лапите на поредния емоционален срив или пък да подсилите обхваналата ви положителна емоция. Въздействието на етеричните масла върху кожата е мигновено, кръвообращението се подобрява, а приятният аромат оказва благотворно влияние върху централната нервна система.

Няколко етерични масла помагат успешно да се справим с неприятните последици от пролетната умора и дори изобщо да не усетим нейното проявление.

Розмаринът
има силно стимулиращо въздействие върху централната нервна система, заради което е изключително подходящ при умора и апатия. Всъщност етеричното масло от розмарин е познато като маслото на ентусиазма. То вдъхва увереност и вътрешна сила. Силният аромат на розмарин активизира нашата памет и концентрация.

Ментата е аромата на доброто настроение. Справя се успешно с умората и липсата на концентрация. Свежият аромат действа силно енергизиращо и активизиращо.

Босилекът оказва положително действие при нервно изтощение и умствена умора. Сладкият подправъчен аромат има силно стимулиращо въздействие едновременно върху ума и тялото. Маслото от босилек вдъхва кураж и увереност.

Лимонът има силно тонизиращ и освежаващ ефект. Със своя свеж, остър, цитрусов аромат подсилва концентрацията, ревитализира и тонизира нервната система. Етеричното масло от лимон е силен имунностимулант, укрепва тялото и се справя с умората.

Портокалът подобно на лимона има силно ревитализиращо и освещаващо действие. Но освен това маслото от портокал се слави като маслото на щастието, предизвиква радост и хармония. Сладкият аромат на портокал намалява напрежението вследствие на стреса.

Лавандулата е маслото подходящо за всеки сезон, заради своите универсални терапевтични свойства. Деликатният аромат въздейства балансиращо върху нервната система, помага при стрес и напрежение и успокоява както ума, така и духа. Лавандулата поддържа умственото и емоционално равновесие, като помага за овладяване на емоциите когато умът е претоварен. Изключително подходящо при депресия и безсъние.

Най-подходящите аромати за сутрин са енергизиращите аромати – мента, босилек, розмарин. Използвайте ги непосредствено след ставане от сън и ще усетите незабавен прилив на енергия

Ароматите подходящи за през деня са основно цитрусовите аромати като лимон, бергамот, грейпфрут, които ще стимулират умствената дейност, ще засилят концентрацията и ще ви помогнат да сте във форма през целия ден.

Вечер използвайте релаксиращи аромати, които ще ви помогнат да се отърсите от натрупаното напрежение по-лесно, ще успокоят нервната система и ще ви предразположат към пълноценна почивка и сън. Това са ароматите на лавандула, ванилия, мандарина.

http://dasmezdravi.com
ekomag.bg




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valdor1355 - А може ли любим парфюм? ;)) Поз...
11.05.2020 23:04
А може ли любим парфюм? ;))
Поздрави. :)
цитирай
2. bubetom - Може, може :-))
12.05.2020 08:45
Хехе, имам не малко любими, според времето и настроението, но за мен evergreen си остава Chance Chanel (класическият първият, т.е не цитросовият, не с розата или този с жасмина, макар че той е 2рия след класическият за моя вкус) това за пролетно- летния сезон.

За есенно зимния Lancome - La Nuit Tresor (черната роза) или ако съм в по-отривисто насторние THIERRY MUGLER ANGEL MUSE (той е определено доста характерен).

За пролетно, жизнерадостно малко момическо настроение още ми харесва CK Euphoria, старата класика.

Това от комерсиално познатите, иначе на новото летището в Истанбул, на 2рия етаж дългия коридор по средата някъде се пада има едни турски, забравих как се казват, които са доста любопитни, интересни и разнообразни. Препоръчвам да се видят, ако имаш път. :-)

А някой твой любим, може ли?

Ароматен ден, Valdor! :-)
цитирай
3. vaquero - bubetom,
12.05.2020 15:17
Ароматът влияе на психическото състояние.
цитирай
4. catforlife - Ехеееее
12.05.2020 16:32
От етеричните масла от поста харесвам лавандулата, мента, лимон и портокал.
За парфюми:
DAVIDOFF COOL WATER WOMAN - това ми е евъргрина
DONNA KARAN DKNY BE DELICIOUS или зелената ябълка:) - това ползвам често
Benetton United Dreams - останах приятно изненадана от този, който ми го подари една приятелка :)
Много съм скучна и трудно харесвам парфюм различен от изброените...
Парфюмите са ти страст Бубе, направи някой друг пост за не толкова просветените (като мен!) Поздрави!
цитирай
5. bubetom - Ароматът влияе на психическото ...
12.05.2020 21:34
vaquero написа:
Ароматът влияе на психическото състояние.


Именно! :)
цитирай
6. bubetom - От етеричните масла от поста хар...
12.05.2020 21:35
catforlife написа:
От етеричните масла от поста харесвам лавандулата, мента, лимон и портокал.
За парфюми:
DAVIDOFF COOL WATER WOMAN - това ми е евъргрина
DONNA KARAN DKNY BE DELICIOUS или зелената ябълка:) - това ползвам често
Benetton United Dreams - останах приятно изненадана от този, който ми го подари една приятелка :)
Много съм скучна и трудно харесвам парфюм различен от изброените...
Парфюмите са ти страст Бубе, направи някой друг пост за не толкова просветените (като мен!) Поздрави!


Време е да ти намерим нов любим, заемам се! :-)))
цитирай
7. valdor1355 - Парфюмирам се с много неща. Но ако ...
12.05.2020 21:44
Парфюмирам се с много неща. Но ако трябва да назова нещо, на което " много разчитам и ми носи късмет", то е един мегаретро мускусен аромат. Много си падам по мускус. Gucci Rush 1. Търся мускуса и трябва да го имам и в сапун, а в душгел, а в шампоан, и в перилен препарат, и въобще присъства в козметиката ми. :)
Поздрави. :)
цитирай
8. bubetom - Имаме си жена с подчертан характер! :-)
12.05.2020 22:33
valdor1355 написа:
Парфюмирам се с много неща. Но ако трябва да назова нещо, на което " много разчитам и ми носи късмет", то е един мегаретро мускусен аромат. Много си падам по мускус. Gucci Rush 1. Търся мускуса и трябва да го имам и в сапун, а в душгел, а в шампоан, и в перилен препарат, и въобще присъства в козметиката ми. :)
Поздрави. :)


Gucci Rush!!!
Това е доста силно присъствие, което никак не можеш да подминеш! :-)
Не знаех, че още го има, не съм го срещала доста отдавна..
Ако мога да добавя, според мен при него характера идва основно от:
- дързостта в подправката - кориандър;
- полъха на ориента - пачули, ванилия, ветивер;
- женствеността - гардения, фрезия, жасмин;

Иначе Мускуса е цяла тема.. много любим, особено в зимните ми парфюми е задължителен!
В този ред на мисли някои класики - Tom Ford - Black Orchid; Versace - Cristal Noir, Montale white musk са ми фаворити на тази тема :-)
Иначе нещо по-леко - от Body Shop - серията Black Musk Night Bloom - боди лосион, боди мист и тн си се фъцкам ей така за кеф през няколко часа :-))

Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bubetom
Категория: Лични дневници
Прочетен: 41940
Постинги: 25
Коментари: 109
Гласове: 295
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930